Τι σημαίνει απεικόνιση μαστού

Η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού προϋποθέτει την ανακάλυψη της ύποπτης εικόνας σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή όταν η βλάβη δεν είναι ακόμα ψηλαφητή.

Σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι που μας βοηθούν στην πρώιμη διάγνωση είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα, και η μαγνητική μαστογραφία.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες όταν ΔΕΝ υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη απεικόνιση του μαστού ξεκινάει στην ηλικία των 40 ετών. Να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας προσδιορίζει ότι ο έλεγχος είναι ετήσιος από την ηλικία των 40 και μετά, η δε Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία σε πρόσφατο δημοσίευμα της, αφήνει το περιθώριο σε γυναίκες χωρίς παράγοντα κινδύνου και ανάλογα με την σύσταση του θεράποντος να κάνουν τον έλεγχο τους ανά διετία στην ηλικία μεταξύ 40 και 44. Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνεχίζονται και σε μεγάλη ηλικία, άνω των 65 ετών, εφόσον η γενική κατάσταση της γυναίκας της επιτρέπει να προσέλθει για τον έλεγχο της. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και πριν τα 40, όταν υπάρχει διάγνωση σε συγγενή πρώτου βαθμού σε ηλικία μεταξύ 40 – 50 ετών.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH