ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜOI

  1. Αθηνά Βούρτση

Πρόεδρος της ΕΕΑΜ , Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθύντρια Διαγνωστικής Μαστογραφίας

 

  1. Δρ. Νικόλαος Μπατάκης

Συντονιστής – Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο) ΕΕΣ.

 

  1. Δημήτριος Κελέκης

Ομότιμος Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

 

  1. Κυριάκος Στριγγάρης

Ακτινολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας

 

5.Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Καθηγητής Χειρουργικής Ανατομίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Ελλάδος.

 

6.Gabor Forrai

MD, PhD, Head Dept. of Radiology Duna Medical Center, Budapest, HUNGARY, Vice president  & President Elect, European Society of Breast Imaging (EUSOBI)

 

Εναρκτήρια Ομιλία

Τελικά σε ποιον ανήκει το γυναικείο στήθος;

Ιωάννης  Χρυσογονίδης

Ακτινοδιαγνώστης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

Συντονίστρια της Τελετής Έναρξης:  Μαρία Σαράφογλου.

 

Δεξίωση Υποδοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), που στοχεύουν να λειτουργήσουν ως η βάση πάνω στην οποία θα στηρίζονται οι Ακτινολόγοι, που ασχολούνται με την απεικόνιση του μαστού στη χώρας μας, ανακοινώθηκαν κατά το 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (Αθήνα, 20-21 Μαρτίου)

Αθήνα, 26 Μαΐου 2015: Οι νέες εξελίξεις που αφορούν στη Διάγνωση, στην Αντιμετώπιση και στη Διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού απασχόλησαν τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τον καρκίνο του μαστού, απ’ όλη την Ελλάδα και από το Εξωτερικό, ενημερώθηκε ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός νέων ειδικευμένων ακτινολόγων μαστού (250 συμμετέχοντες), τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, για τις νεότερες εξελίξεις και εφαρμογές που αφορούν σ’ αυτήν την τόσο σημαντική ασθένεια, που προβληματίζει την ιατρική κοινότητα και απασχολεί την οικογένεια αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Σύμφωνα με την Δρ. Αθηνά Βούρτση, Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Deputy Secretary της SIS και Πρόεδρος της ΕΕΑΜ, «Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕΑΜ βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις δημοσιευμένες οδηγίες της American Cancer Society και του American College of Radiology , που κινούνται στο ανώτερο επιστημονικό επίπεδο, στην παρούσα χρονική συγκυρία. Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικό εργαλείο και να προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθεί ο Ακτινοδιαγνώστης, που ασχολείται ή προτίθεται να ασχοληθεί με την Απεικόνιση του Μαστού».

Στις κατευθυντήριες συμπεριλαμβάνεται η αναγκαιότητα μαστογραφίας –ως η μόνη απεικονιστική μέθοδος, η οποία αποδεδειγμένα ελαττώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε ηλικίες από 40 έως 74 ετών – από την ηλικία των 40 ετών και με ετήσια συχνότητα, ενώ σε γυναίκες με επιβεβαιωμένη μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 ή με συγγενείς 1ου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με βεβαιωμένη μετάλλαξη BRCA, συστήνεται ως ηλικία έναρξης της μαστογραφίας, τα 30 έτη.

Στο διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 7 διαφορετικά workshops (πρακτικές ασκήσεις), τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 105 ειδικευμένοι νέοι ακτινολόγοι, με τη συμβολή έμπειρων και καταξιωμένων ακτινοδιαγνωστών, του Μιχάλη Αγγελόπουλου, της Elsa Nunes, του Οδυσσέα Μπενέκου, του Δημητρίου Καβαδά και του Αντιπροέδρου της ΕΕΑΜ, Σπύρου Λαζάρου.

Τα διαφωτιστικά ωριαία WORKSHOPS συνέβαλαν στην κατανόηση των συμμετεχόντων για τις νέες επεμβατικές τεχνικές –βιοψίες, στην πράξη, με την παρουσίαση των τεχνικών εντοπισμού μη ψηλαφητών αλλοιώσεων, τη στερεοτακτική βιοψία, τις κατευθυνόμενες βιοψίες με υπερήχους και με μαγνητική μαστογραφία.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων νεότερων σε ηλικία και εμπειρία ακτινολόγων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε επίκαιρα θέματα, όπως «η επανέκδοση της ταξινόμησης BIRADS», «οι διαδερμικές βιοψίες», «οι παγίδες στη διάγνωση», «η απεικόνιση του χειρουργημένου μαστού», «η διεπιστημονική προσέγγιση των ψηλαφητών αλλοιώσεων», «το σφάλμα στην πράξη ως ιατρική αμέλεια». Επιπλέον, η αυξανόμενη συχνότητα της κακοήθειας του μαστού σε νέες γυναίκες οδήγησε στην παρουσίαση ειδικών σχετικών διαλέξεων, όπως «ο καρκίνος του μαστού σε νέες γυναίκες» και «ο καρκίνος του μαστού κατά την κύηση».

Στην εναρκτήρια ομιλία, την οποία ανέλαβε ο Ιωάννης Χρυσογονίδης, Ακτινοδιαγώστης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. και μέλος της πρώτης εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΕΑΜ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, «Η εκτίμηση πού τρέφει μια γυναίκα για το στήθος της είναι ένας καλός δείκτης για την προσωπική της αυτοεκτίμηση αλλά και για το συλλογικό κύρος των γυναικών γενικότερα. H σκληρή πραγματικότητα του καρκίνου του μαστού είναι εκείνη πού φέρνει τις γυναίκες σε πλήρη κατοχή του στήθους τους».

Τέλος, κατά την τελετή έναρξης,  την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, και παραβρέθηκε  το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Ιδρυτικά Μέλη της ΕΕΑΜ, Αθηνά Βούρτση, Σπύρος Λαζάρου, Αλεξάνδρα Αθανασίου, Αρκάδιος Ρουσάκης, Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, Κωνσταντίνος Μαντζάβελος, Ευαγγελία Πανουργιά και Ιωάννης Χρυσογονίδης, έγινε ειδική μνεία στη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία (EUSOBI), όπου παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Απεικόνισης Μαστού. Το δίπλωμα αυτό δίνεται στους ενδιαφερόμενους ειδικούς ακτινολόγους μαστού έπειτα από εξετάσεις 2 βημάτων εφόσον επιτύχουν, που θα βοηθήσει στην τυποποίηση της εκπαίδευσης και της εμπειρίας στην απεικόνιση του μαστού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2ο διήμερο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών PHILIPS, BARD, GE Healthcare, General Electric, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, BAYER, FUJIFILM, SIEMENS, Lilly ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, MAZIMEDICAL, Grafimedia, Medicin, Mediray, Κωνσταντάρας Ιατρικές Εκδόσεις, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ –Ιατρικές Εκδόσεις & Βιβλία

Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού

Η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) ιδρύθηκε το Αύγουστο του 2012 από ειδικούς ακτινολόγους – ακτινοδιαγνώστες και από την ίδρυσή της έως σήμερα, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της κυρίως στην ενημέρωση των νέων ειδικευμένων ακτινολόγων για τις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, στη διαχείριση των παθήσεων του μαστού και στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH